Arkisto

Kuvaamiseen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä

Koonnut: Krista Järvelä


Kuvaaminen


  • Valokuvan tekijänoikeus syntyy kuvan valotushetkellä sille joka on keskeisesti vaikuttanut valokuvan syntyyn

  • Tekijänoikeus tai oikeus valokuvaan eivät suojaa valokuvan kohdetta, ideaa tai aihetta.

  • Kuvaaminen sallittu julkisella paikalla eikä kuvaamiseen tarvitse pyytää erikseen lupaa edes kuvissa esiintyviltä henkilöitä (on toki kohteliasta!)

Julkisella paikalla tarkoitetaan esim:
tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä.
Rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, kirjastoa, terveyskeskusten odotustilaa, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä

  • Vartijalla, poliisilla tai kenelläkään muulla ei ole oikeutta estää kuvaamista joka tapahtuu julkisella paikalla, mikäli siitä ei aiheudu yleistä häiriötä tai paheksuntaa

  • Kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella oleskelevaa ihmistä ei saa kuvata ilman lupaa.

Kotirauha varjelee kaikkia asumiseen tarkoitettuja alueita, on kyseessä sitten asunto, hotellihuone tai vaikkapa teltta. Myös asuntojen porraskäytävät, pihat ja niihin välittömästi liittyvät rakennukset kuuluvat yleensä kotirauhan piiriin. Kotirauhan kaltainen vahva suoja kieltää salakatselun myös käymälöissä, sovituskopeissa tai peseytymistiloissa sekä muissa paikoissa, joissa toimitetaan intiimejä asioita.

  • Kotirauhan piirissä oleskelevien ihmisten kuvaamiseen on aina oltava kuvattavien suostumus.

  • Kuvaaminen julkisrauhan piirissä on rikos, jos kuvauspaikka on yleisöltä suljettu. Julkisrauha on voimassa ainakin virastoissa, liikehuoneistoissa, toimistoissa, tuotantolaitoksissa, kouluissa ja esimerkiksi museoissa sekä näiden aidatuilla piha-alueilla.

Julkaiseminen

  • Julkisella paikalla saa kuvata ilman asianosaisten suostumusta, mutta edes kuvattavan lupa kuvan ottamiseen ei anna kuvaajalle mahdollisuutta käyttää kuvaa kaikkeen mahdolliseen. On huolehdittava, ettei kuva loukkaa henkilön kunniaa tai yksityisyyttä.


  • Jos kuvaa on tarkoitus käyttää kaupallisesti, esimerkiksi mainonnassa, on kuvattavalta henkilöltä oltava tähän lupa, mieluummin kirjallisena. Ei- kaupallisessa käytössä, kuten, näyttelyissä ja valokuvakilpailussa, ei lupaa tarvita. Journalistinen käyttö, kuten lehtiartikkelit luetaan ei-kaupalliseksi käytöksi.

  • Sellaista valokuvaa, jossa henkilö ei näy tunnistettavasti, tai henkilö sisältyy yleiskuvaan esimerkiksi katuruuhkasta ja näkyy siellä hyvin pienenä voi käyttää kaupallisesti.




Hyödyllisiä linkkejä:











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti